A ciszták kialakulásának okai, megelőzés, kezelés

2018-08-22 0 By Gyogynovenykiraly.hu
A ciszták kialakulásának okai, megelőzés, kezelés

A ciszták tulajdonképpen testünk bármelyik szervében előfordulhatnak, némelyekben ritkán, másokban gyakrabban. Ha egy szervben sok ciszta van, akkor cisztikus degenerációról, elfajulásról beszélünk.

Ennek egyik leggyakoribb példája az örökletes policisztás vesebetegség, amelynél az évek alatt növekvő ciszták teljesen elnyomják az egészséges szövetet, ezért a veseműködés elégtelenné válik.

A ciszták lehetnek különállóak (szoliterek) vagy többtagúak, lehetnek milliméteres nagyságúak vagy akár ritka esetben több tíz centiméteresek. Meg kell jegyeznünk, hogy cisztás formációk mind jóindulatú (azaz cisztómáknak nevezett), mind rosszindulatú daganatokat létrehozhatnak. Ezt az alapos kivizsgálás minden esetben képes megállapítani. A cisztákat az esetek nagy többségében nem szükséges műtéttel eltávolítani. Kivétel ez alól a parazita, pl. az echinococcus okozta ciszta.

NŐGYÓGYÁSZATI ELŐFORDULÁS

Egy nőgyógyászati rendelőben mindennaposnak számít a ciszták diagnosztizálása. Leggyakrabban a petefészkeken fordulnak elő, de retenciós cisztaként az emlőkben és a méhnyakon is gyakran megjelenhetnek. Cisztákkal a kismedencében, a méhfüggelékek környékén is lehet dolgunk. Diagnosztizálásukban az ultrahangos vizsgálat a legmegbízhatóbb. A  tapintásos vizsgálat ugyanis nem feltétlenül hitelt érdemlő, mert csak a medence és az emlő fájdalommal kísért, merevebb falú, nagyobb méretű képződményeit lehet kitapintani.

A  rosszindulatú nőgyógyászati daganatok kizárására az ún. tumormarkerekre összpontosító vérvizsgálat is lehetőséget ad. A női nemi szervekben található ciszták lehetnek teljesen tünetmentesek, de akár fájdalomhoz vagy vérzéshez is vezethetnek. A  petefészek ciszták néha nagyméretűek, ilyenkor hasi tágulást (disztenziót) vagy emésztési zavarokat okozhatnak.

PETEFÉSZEK CISZTÁK

Petefészek cisztáknál ritkább esetben a fájdalom, gyakrabban a menstruációs zavarok (pl. a menstruáció elmaradása vagy akár gyakoribb vérzés) vezetik a nőket a rendelőbe. A ciszták jelenlétére véletlenszerűen is fény derülhet a más okból végzett ultrahang vizsgálat alkalmával. Leggyakrabban a petefészkek tüszőiből kialakult cisztákkal találkozhatunk.

Ciszták az emberi testben. Megszabadulhatunk tőlük?

A ciszta egy saját hámszövettel rendelkező üreg, amit eme hámszövet sejtjei által termelt folyadék tölt ki. Léteznek azonban ún. pszeudociszták is, amelyeknek nincs saját hámszövetük, így a bennük található folyadékot nem a sejtek választják ki, máshonnan kerül oda és halmozódik fel, és a ciszta ezt a folyadékot magába zárja.

Ezek nem durrannak ki, és tovább telítődnek folyadékkal. Hormonálisan aktívak lehetnek, és néha feszítő érzést vagy akár fájdalmat is kiválthatnak a mellmirigyekben – rendszerint szimmetrikusan. Ciszták sokszor a sárgatestekből is kialakulhatnak. A ciszták sárgás színű folyadékot vagy gennyet tartalmaznak, de az is előfordulhat, hogy egy-egy megpattant érből vér kerül beléjük – ez az ultrahang vizsgálat során jól felismerhető. Sokszor az is látható, hogy egy-egy kilyukadt cisztából folyadék került a méh mögé.

Egy ciszta kilyukadása nem feltétlenül okoz gondot és érzékelhető tüneteket, de előfordulhat, hogy hirtelen fájdalom és ájulás kíséri. Praxisom kezdetén sokszor voltam tanúja a ciszták klasszikus hasi műtéti eltávolításának. Később azonban egyre nagyobb teret hódított a kíméletesebb hasi laparoszkópia. Akkoriban azonban túl sok ilyen beavatkozást végeztek, és gyakorta megtörtént, hogy a ciszta a műtét után újra megjelent a másik petefészken vagy akár ugyanazon is. Mindez arra sarkallt, hogy más megoldásokat keressek.

Ciszták kezelése az Energy gyógynövény készítményeivel

GynexHa ilyen problémával küzdő beteg kerül hozzám, a GYNEX rendszeres használatát írom elő, napi 3×7 csepp adagban (a GYNEX-et korábban hormonális zavarokban szenvedő pácienseimnek ajánlottam). Az első eredmények – az új évezred elején – bizakodásra adtak okot. Úgy döntöttem, ráfordítom a szükséges időt, és egy 75 nőből álló csoportot alakítottam ki. Náluk 3 hónapos megfigyelést végeztem. Ez idő alatt a ciszták általában felszívódtak, és a kísérő tünetek is megszűntek. Sikert 85%-ban értünk el.

Ma már a tünetmentes ciszták műtéti eltávolítása a praxisomban rendkívül ritkán, évente legfeljebb egyszer fordul elő, és csak megerősíti azt a szabályt, hogy a diszfunkciós petefészekciszták operációja felesleges kockázatot jelent a beteg számára. Azon néhány esetben, amikor a GYNEX alkalmazása nem hoz eredményt, EAV módszerrel, Supertronic készülékkel tesztelem ki a megfelelő készítményt. Ilyenkor sokszor a REGALEN vagy a RENOL bizonyul hatékonynak. Javaslom továbbá a CYTOVITAL krém használatát is, ezt az alhasra kell felvinni.

energy-gyógynövény-cytovital_kremVannak olyan betegeim, akiknél a ciszta időről időre visszatér. Náluk a GYNEX – napi 3×5 csepp adagban – rendkívül hatékony, megelőző kezelés lehet. Az idősebb nőknél olykor olyan, nem hormonális ciszták alakulnak ki, amelyek semmilyen készítményre nem reagálnak. Ilyenkor általában nincs más dolgunk, csak a rendszeres ellenőrzés.

Más minősítés alá esnek a dermoid ciszták, azaz a magzati létből visszamaradt szöveti képződmények. Ezeknél a cisztáknál elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, bár egy ideig ezek is csak megfigyelést igényelnek.

A legnagyobb problémát az endometriális ciszták okozzák, amelyeket Sámson vagy „csokoládécisztáknak” is nevezünk, mert sötét, sűrű vért tartalmaznak. Ezek a GYNEX -re nem reagálnak. A méhfüggelékeknél levő, úgynevezett parovariális cisztával semmi dolgunk, csak rendszeresen meg kell figyelnünk.

MÉHCISZTÁK

Ha mikrocisztákat találunk a méh nyálkahártyájában, akkor a betegséget gesztagén hormonokkal kezeljük. Rendszertelen, erős vérzés esetén méhkaparást vagy inkább méhtükrözést végzünk, hogy kizárhassuk a rákmegelőző (prekanceriózus) állapot kialakulását. A betegség kiújulását (ami sokszor előfordulhat) ismét GYNEX használatával igyekszünk megelőzni (napi 3×5 csepp). A méhnyakon felfedezett retenciós ciszta „normálisnak” számít, és nem kezeljük.

EMLŐCISZTÁK

Időnként véletlenszerűen alakulnak ki, másszor fibrocisztás masztopátia részeként. Ebben az állapotban érdessé válnak az emlő mirigyszövetei és kötőszövetei, amit gyakran kísér – főleg az emlők külső részén érezhető – premenstruációs fájdalom. A  nagyméretű és fájó cisztákat (ritkán) tű segítségével lecsapoljuk. Ám ezeket a cisztákat rendszerint csak megfigyelés alatt kell tartani, és járulékos előnyként a betegek „megnyugszanak”, hogy nem melldaganatról van szó.

VitamarinJó hatású lehet ilyenkor a GYNEX (napi 3×5 csepp adagban), a VITAMARIN-nal együtt (napi 3×1 kapszula), CYTOVITAL-os masszázzsal kombinálva. A  masszázst a nyirok elfolyásának irányában kell végezni, azaz a mell külső kvadránsaitól a hónalj felé, illetve a mell belső kvadránsaitól a szegycsont és kulcscsont irányába. Ilyenkor merevítő nélküli melltartó viselése javasolt, amely nem akadályozza a nyirok elfolyását az emlőkből. A ciszták azonban a problémák megszűnése után is hosszabb ideig megmaradhatnak.

Kívánom minden nőnek, hogy a ciszták a lehető legkevésbé keserítsék meg az életüket. Kívánom azt is, hogy a GYNEX hatékony és kíméletes segítőtársukká váljék mind a ciszták kezelésében, mind pedig kialakulásuk megelőzésében.

BOHDAN HALTMAR nőgyógyász szakorvos

Forrás: Vitae magazin