A csontritkulás megelőzése és gyógymódjai

2009-12-26 0 By Gyogynovenykiraly.hu

csontritkulás, osteoporosis, csontritkulás kezelése, Renol, Skeletin, Az úgynevezett civilizációs betegségek csoportjába tartozó csontritkulás (osteoporosis) napjaink egyik legsúlyosabb megbetegedése, amely az emberiség egészét rendkívül negatívan érinti. A fejlett országok lakosságának mintegy 8%-a érintett. A gyógymód, beleértve a szövődmények kezelését is, súlyos terhet ró az egészségügyi költségvetésre.

Az osteoporosis gyakran különösebb tünetek nélkül alakul ki, míg végül súlyos szövődményekben “mutatja meg magát”: kompressziós csigolyatörés, combnyaktörés, alkartörés. Ezért is nevezik a “csontok csendes tolvajának”. A csontritkulás ebből a szempontból sokban hasonlít az olyan betegségekhez, mint pl. a hypercholesterinaemia (túl nagy mennyiségű koleszterin a vérben – a szerk.) vagy a magas vérnyomás.

A törések leggyakrabban a 60 évesnél idősebb korosztályt sújtják, és a lakosság további elöregedésével az esetek száma csak egyre növekszik. A betegek 20%-a a sérülést követő első éven belül életét veszti, és 50%-uk valamilyen mértékig mozgássérültté válik, esetleg állandó szociális támogatásra szorul.

A csontritkulás kialakulásában szerepet játszó tényezőket két nagy csoportra oszthatjuk. Egyfelől léteznek a befolyásolhatatlan faktorok: a genetika, az idősebb életkor, a női nem, valamint az europid emberfajta (nagyrassz). Másfelől vannak befolyásolható tényezők, amelyek hatást gyakorolnak a csont egészséges fiatalkori és kora felnőttkori fejlődésére, illetve amelyek segítenek fenntartani a csontok anyagcseréjét a későbbi életszakaszokban is. Az általunk befolyásolható, legfontosabb tényezők közé tartozik a helyesen összeállított étrend (kalória és tápanyag szempontjából), a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel (egy életen át). A hangsúlyt a gyermekkorra, a terhesség és a szoptatás időszakára, az emberi élet aktív korszakára, valamint a változókor időszakára kellene fektetni (tehát tulajdonképpen az egész életre szól). Felettébb fontos a dohányzás mellőzése, a korlátozott kávé-, alkohol- és foszfátbevitel, legyen az akár üdítőital, akár étel alkotórésze.

Alcsoportok, befolyásoló tényezők

A csontritkulás orvosi szempontból lehet elsődleges (nőknél ez sokkal gyakoribb, és az ösztrogén védelmi funkciójának elvesztésével áll összefüggésben a menopauza időszakában, férfiaknál pedig az előrehaladott kor okozza a betegséget), illetve másodlagos (bizonyos betegségek vagy gyógyszerek hatására alakul ki).

A csontanyagcserét hátrányosan befolyásoló betegségek közé tartozik a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy túltengése, a krónikus máj- és vesebetegségek, egyes vérbetegségek, a reumás ízületi gyulladás, az idő előtti menopauza, az alacsony ösztrogénszinttel járó állapotok, mint pl. a magas prolaktinszinttel együtt jelentkező, rendszertelen menstruációs ciklus és végül, de nem utolsósorban a beteg mozgását korlátozó megbetegedések.

A csontritkulás szempontjából kockázatos gyógyszerek közé tartoznak elsősorban a kortikoidok (prednisolon, dexametazon), a véralvadás-csökkentő gyógyszerek (heparin, warfarin), az immunszuppresszív hatású orvosságok, a tiroxinnal (pajzsmirigy-hormon – a szerk.) folytatott, hosszan tartó kezelés, valamint egyes fogamzásgátlók, amelyek az ösztrogénszint csökkenését idézik elő. Az utóbbiak különösen akkor lehetnek ilyen hatással, ha a csontváz fejlődésének időszakában szedik őket.

Hogyan kezeljük a csontritkulást?

A hagyományos gyógymód alapja a kalciumadagolás: naponta 500-1000 mg (kalcium-karbonát vagy -citrát). A probléma az, hogy minél idősebb valaki, annál nehezebben szívódnak fel a szervezetében ezek az anyagok, és bevitelük olykor emésztőszervi panaszokhoz vezet.

A következő intézkedés a D-vitamin adagolása, napi 400-800 NE adagban. A változókoron átesett hölgyek esetében, akiknél a csontritkulást az ösztrogénszint csökkenése idézte elő, hormonpótló kezelést alkalmazhatnak, amely rendszerint hatékony, ám megvannak a maga hátrányai (elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatáról van szó – a szerk.). A legújabb anyagok közül az ösztrogén receptorok szelektív modulátorai, a biszfoszfonátok és a kalcitonin használatosak. A csontsűrűségre előnyösen hat a parathormon is (a mellékpajzsmirigy által termelt hormon – a szerk.), anabolikus adagolásban, valamint egyes stroncium sók és a növekedési hormon. Ezek az anyagok egyelőre vizsgálati szakaszban vannak, és csak kijelölt gyógyító intézményekben alkalmazhatják őket, ahol a csontritkulás súlyos és bonyolult eseteit kezelik.

Alternatív gyógymódok

Az Energy készítményei kíméletes alternatívát jelentenek, és csökkentik a gyógyszerek olykor súlyos és nem kívánt hatásainak kockázatát. A bioinformáció és a biorezonancia alapelvén működnek, ezért sokkal hatékonyabbak, mint az általában ismert étrend-kiegészítők.

A gyógymód alapja a veseműködés harmonizálása – ez ugyanis hatással van a csontok átalakulására. Éppen ezért kulcsfontosságú készítmény a renol.

A RENOL olyan gyógynövény-koncentrátum, amely erősíti és regenerálja a vesét, illetve a veseműködés befolyása alatt álló egyéb szöveteket (csontok, fogak, haj). Mivel a csontritkulás elsősorban az idősebb betegeket érinti, a RENOL adagolásával szerfelett óvatosan kell bánnunk (tekintettel a reverz reakciók lehetőségére). Kezdjük tehát naponta 3×1 cseppel, majd folyamatosan növeljük az adagot. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlenül fontos. Csak tiszta vizet szabad fogyasztani, semmiképpen sem szén-dioxiddal dúsított vagy más módon utókezelt italokat. A készítmény regeneráló hatásának növelése céljából alkalmazható az Artrin bioinformációs gyógynövénykrém – a vese és a húgyhólyag akupunktúrás pályáján. A boka környékére bemasszírozva stimulálja a veseműködést, a gerincre kenve pedig csillapítja a fájdalmat.

Kalciumpótlóként (és a csontanyagcserét támogató más ásványi anyagok és nyomelemek pótlására) javasoljuk továbbá a FYTOMINERAL alkalmazását. Az elemek kolloid oldatának szervezeten belüli felszívódása eléri a 98%-ot, ami óriási előnyt jelent a gyorsaság és hatékonyság szempontjából, különösképpen az idősebb betegeknél, akiknek az enzimatikus szállítórendszerük már csökkent hatékonysággal működik.

Ugyancsak hasznos a SKELETIN, amely tintahal (szépia) csontját, kollagént, halolajat, csalánt és csipkebogyó-kivonatot tartalmazó, bioinformációs készítmény. Kalciumot és további nyomelemeket biztosít a csontok számára, méghozzá biológiailag elérhető és feldolgozható formában. Továbbá D-vitamint és kollagént ad a szervezetnek, ami jótékonyan hat az ízületi porcokra. Ezért sokat segít arthrosis esetén is, amely sokszor a csontritkulás egyik kísérőbetegsége. Hosszú távú használatra is alkalmas.

Felszívódás a bőrön át

Mivel tudjuk, hogy a bőrön keresztül az anyagok nem csupán kiválasztódnak, de remekül fel is szívódnak, érdemes ezt a jelenséget kihasználni, és különböző fürdők segítségével ásványi anyagokat juttatni a szervezetbe. Mindehhez megfelelő készítmény a BIOTERMAL, amely a podhájskai forrásból kíméletes technológiai eljárással nyert só. (A forrás vizének összetétele hasonló a Holt-tenger vizének összetételéhez.) Ugyancsak előnyösen alkalmazható – kiváló relaxáló és fájdalomcsillapító humátfürdőként – a BALNEOL.

A szájüreg egészségéről, a fogak keménységéről, valamint az állkapocs csontjainak jó minőségéről az Energy fogkrémjeivel gondoskodhatunk. A DIAMANT, a BALSAMINO és a SILIX a szájhigiénia podhájskai sót és gyógynövénykivonatokat tartalmazó bioinformációs készítményei.

A csontritkulás szekunder típusainál is az alapbetegségre kell hatni a Pentagram® készítményeivel: pl. pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-probléma esetén a GYNEX-szel, májbetegség esetén a REGALEN-nel, tüdőbetegségben pedig a VIRONAL-lal.

A mozgás fontossága

A csontritkulás hatékony megelőzésében az Energy táplálékkiegészítőként működő, harmonizáló készítményei mellett fontos szerepet játszik a rendszeres mozgás is, amely alapvető fontosságú a csontok mikroarchitektúráját illetően a predilekciós (csontritkulásra hajlamos – a szerk.) területeken. Fontos továbbá a mozgásszervek megfelelő használata is, ennek segítségével ugyanis elkerülhetők a sérülések. Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy ebben kiváló segítséget nyújt pl. a tajcsi.

A civilizációs anyagcserezavarok (amelyek közé a csontritkulás is tartozik) holisztikus szemlélete lehetővé teszi számunkra a hatékony megelőzést, valamint az oki terápiát, a személyre szabott gyógyítást. Ezzel nagyobb hatékonyságot érhetünk el, és csökkenthetjük a hagyományos gyógymód nem kívánt mellékhatásainak kockázatait. Az Energy készítményei lehetőséget adnak e komplex szemlélet gyakorlatba való átültetésére.

Végezetül elmondható, hogy a csontritkulás olyannyira gyakori és következményeit tekintve súlyos betegség, hogy a megelőző intézkedések alkalmazása egészen gyerekkortól kezdve az aggkorig mindenki számára csak kifizetődő lehet. A jutalom mindezért annak a reális esélye, hogy idős korban is aktív és kiváló minőségű életet élhetünk.

Dr. Bohdan Haltmar

Forrás: Energy Vitae magazin 2009. december – 2010. januári száma