A szív és az érrendszer abc-je

2010-09-09 0 By Gyogynovenykiraly.hu

Minden betegség a gyengeségeink szimbolikus megnyilvánulása. Lássuk, melyek ezek a szív- és érrendszeri betegségek esetében?

Erre a kérdésre maga az anyanyelvünk ad választ. Gondoljunk csak bele, mennyit mondogatjuk: “fáj a szívem”, “nagy kő esett le a szívemről”, mindent a szívére vesz”. Ezek nem gyengeségek – hanem a legnemesebb tulajdonságok és célok, amelyek elnehezítik a szívünket. Inkább a mérték a fontos, vagyis az, milyen mértékben fektetünk bele céljaink elérésébe vagy személyes ügyeink megvalósításába. Semmilyen célnak, még a legnemesebbnek sem szabad eltérítenie bennünket a személyes életünktől, szükségleteink beteljesítésétől. Csak a boldog, kiegyensúlyozott, önmagában biztos ember képes megvalósítani nemes céljait.

A boldogtalan ember is véghez vihet fantasztikus dolgokat, de a boldogtalanság csak úgy sugárzik belőlük, és megváltoztatja végkicsengésüket. Az ember pedig csodálkozik, vajon tettei miért nem találnak elfogadásra, a dolgok miért fordulnak a visszájukra, hiszen ő oly sokat fektetett beléjük.

Nyugati és keleti értelmezés

Miben különbözik a szív- és érrendszeri betegségek nyugati és keleti értelmezése? A nyugati orvostudomány anyagi szemszögből vizsgálja a kérdést, és a rendszer működését a szívritmussal és -teljesítménnyel hozza kapcsolatba. Mindez például azt jelenti, hogy a koleszterinszinteket gyógyítják, nem az embert. A kínaiakat a koleszterin egyáltalán nem érdekli, ők fizikai érzésekről, a lélekről és az életörömről beszélnek… Ezt követően a saját környezetében gyógyítják a beteget.

Általában inkább olyan emberek keresnek fel, akik infarktus vagy szívgyengeség tüneteit produkálják, ám az EKG eredményeik mindig normális értékeket mutatnak. Ennek ellenére valóban nagyon rosszul érzik magukat. A nyugati orvosok ezeket a problémákat rendszerint a “gerincre fogják”, és rehabilitációt javasolnak. Ilyesfajta összefüggés valóban fennállhat, és bizonyos esetekben a rehabilitáció segíthet. Ha azonban a beteg tünetei mögött kimerültség, lelki fájdalom vagy esetleg az önmagával szemben támasztott, túlzott igényesség áll, akkor a rehabilitáció nem segíthet. Az ilyen embereknél a hatékony megoldás esélyét az Energy készítményeivel kiegészített holisztikus gyógyítás kínálja.

A szív a lélek otthona?

Ez rendkívül összetett kérdés. A Pentagram®-hoz tartozó minden szerv feladata, hogy irányítsa a lélek egy részét, illetve a hozzá rendelhető fizikai tüneteit. A szerveknek is megvan a maguk “lelke”, saját feladattal. Ebben az értelemben a szív irányítja az emberi lelket, ami azonban nem a mi értelmezésünk szerinti lélek, hanem inkább az elme, a pszichikum, a tudat. Ez a lélek irányítja a többi “szerv-lelket”.

A Korolen és a Ruticelit a szív- és érrendszeri betegségek esetében egyértelmű javallat. De gyakori, hogy a kiégés (burn-out) tünetegyüttessel összefüggő lelki problémákat kezeljük, ami leginkább a tanárokat, orvosokat, hivatalnokokat és a főállású anyákat sújtja. Ilyenkor rendszerint a Stimaral és a Geriatrim “új életre keltő” kombinációját javaslom.

Dr. Alexandra Vosátková
Třebíč


Forrás: Energy Vitae magazin 2011. júniusi száma