Babázás az Energyvel

2010-01-13 0 By Gyogynovenykiraly.hu

Már régen terhes voltam, amikor még mindig nem hittem a homeopátiás szerekben. Ám mivel a hagyományos, megszokott orvoslás készítményei állapotos napjaimban nem voltak elérhetőek, egyre nyitottabbá váltam más megoldások iránt. A nyolcadik hónapban hajlottam rá, hogy kipróbáljam a Pulsatillát és társait, amelyeket a szülésznőm ajánlott. Végérvényesen viszont csak azóta tettem le a voksom a “hasonlót a hasonlóval” elv mellett, amióta megvan a kislányom. Ha bármilyen egészségügyi problémánk van, az első gondolatom most már a homeopátia és az alternatív gyógymódok, nem pedig a gyógyszeres orvoslás.

Lizi életének első évében számos bajára, bajunkra jelentett megoldást az Energy valamelyik terméke. Ezért arra gondoltam, megosztom másokkal is a tapasztalatainkat, hátha a többi anyuka is szívesebben válogat közülük, mint a patikából.

Szoptatás, hajhullás: Gynex

Az Energy klubmagazinjának egyik korábbi számában (Vitae, 2009. május) már beszámoltam róla: volt egy időszak az életünkben, amikor felmerült, hogy kevés az anyatej. A Gynex néhány hét alatt megoldotta a problémát. Aggodalmaim elmúltak, Lizus nagyon szépen kezdett gyarapodni, és kiegyensúlyozottabb, boldogabb baba lett. Nos, ez a sikertörténet a mai napig tart. Van, akinek ez természetes, én a legszebb álmaimban sem mertem volna remélni. Már egyéves múlt, és még mindig szopizik. Kap persze mást is, de amikor csak szüksége van rá, van tejcsink, és ez rendkívül boldoggá tesz mindkettőnket, illetve az egész családot.

Minden szoptatós kismamánál jelentkezik előbb-utóbb a hajhullás, ami a hormonváltozások következménye. Persze nem tűnik nagy ügynek, de bizony nagyon elkeserítő, amikor a terhesség alatt elképesztően dússá vált hajunk gyakorlatilag csomókban kihullik. Mindig mindenhol haj van, ezért csak összefogva lehet hordani a frizurát, és ez nem sokat segít a kismama amúgy sem fényes önértékelésén. Bár a szopizás miatt szedtem a Gynex-et, véleményem szerint az hozta helyre a hajhullást is. Nálam a harmadik hónapban került mindez napirendre, csakúgy, mint a pattanásos arcbőr – mindkettő megszűnt a Gynex-kúra során. Az már csak hab a tortán, hogy sok aggodalmamtól sikerült megszabadulnom. Egyébként is alaptermészetem a folyamatos mérlegelés, vívódás, ebben az érzékeny időszakban pedig ezek a tulajdonságaim még inkább előtérbe kerültek. A Gynex-szel aztán kiegyensúlyozottabban, nyugodtabban tudtam megélni a korai hónapokat.

Vitaminok, energiahiány: Fytomineral, B!omulti

Azt hiszem, nem kell részleteznem, mennyi vitaminra és energiára van szüksége egy kisgyerekes anyukának, főként a szoptatás időszakában. Sokan ajánlják, hogy folytassa az ember a magzatvédő vitamin szedését, illetve szedjen vasat. Mivel szülés után alaposan lefogytam, sápadt voltam, mindenki unszolt, mondván: ez az egyetlen megoldás. Egy hétig be is vettem őket ismét lelkiismeretesen, de aztán kénytelen voltam abbahagyni. Amit ugyanis sokan elfelejtenek: a vaskészítmények szorulást okozhatnak. Szülés után pedig nemcsak vashiány lép fel, hanem bizony igen gyakori az aranyér is. A Fytomineral-ra váltottam ekkor, amelytől természetesen nem adódtak ilyen problémáim, mégis több lett az energiám, tehát a szükséges vitaminok bekerültek a szervezetembe. A Gynex mellett is meghagytam a Fytomineral-t.

A tavaszi fáradtság időszakát aztán a B!omultivitamin-nal vészeltük át. Jó eredménnyel, hiszen Lizink még mindig sokat szopizik. Inkább csak műkedvelésből eszegeti a pépes és darabos babakajákat. Csupán azért nem aggódom emiatt, mert szemre is látszik: teljesen egészséges, szépen gyarapodó kislány, csajos kis párnácskákkal, combival, pofival. Tehát rendben lehet az anyatej mind vitamin, mind tápanyagok tekintetében.

Aranyér, pelenkakiütés: Ruticelit

Ha jól tudom, gátvédelem ide, intim torna oda, bizony a kismamák nagy része találkozik aranyérproblémával szülés után. Én úgy tapasztaltam, ez az egész terhesség-szülés történet legkellemetlenebb része. A gyógyszertárban kapható krémek és zselék, a gyógyszerekről nem is szólva, szoptatás alatt ugyebár nem használhatók. Egyet találtam csak, amelyik igen. Ezt sem lehet azonban tartósan alkalmazni. Az aranyérnek pedig már csak az a “szokása”, hogy éppen azoktól a dolgoktól nemigen akaródzik elmúlni, amiket a gyermekágyas időszakban az anyukák sokat csinálnak: hasfájós kisbaba ringatása, emelgetése, vastartalmú tabletták szedése, rendszertelen étkezés (sok ajándék csoki, vigaszképpen, szénhidrátok, kevés rost), babakocsi-tologatás hegynek fel és le (mert legalább egyszer aludjon napközben nagyot a baba), sok ülés szoptatás közben. (Persze fekve is lehet szoptatni, főleg ha valakinek nem 40-50 percig eszik a picikéje, mert akkor a kedves anyuka is elalszik esetleg mellette, és megette a fene a kiságyba szoktatást, házimunkát, miegymást.) A hosszan meglévő, időnként nagyon fájdalmas és pocsék közérzetet okozó tünetek nyilván nem tűntek el varázsütésre, amikor az egyetlen, szoptatás alatt megengedett gyógyszertári készítmény mellett a Ruticelit-et is bevetettem. Viszont azonnal sokat javult a helyzet, így amikor a másik szert már nem lehetett használni, akkor maradtam az Energy-krémnél. Két-három hétig tartott ugyan a teljes gyógyulás, de a tünetek fokozatosan elmúltak.

Kíméletes, azonnali nyugtató hatást nyújtó krémre a kisbabáknak is gyakran lehet szükségük. Lizusnak leginkább a popsiját kentem vele, amikor egyszer-egyszer pelenkakiütés jelent meg. A legjobb ilyesmire nyilván a szabad levegő, de télen erre nem sok esély van egy csöppségnél. A Ruticelit viszont remekül megnyugtatta a piros kis bőrét.

Bukás, koszmó, ekcéma, övsömör: Protektin

A Protektin-t egyszer ajándékba kapta Lizus a barátnőnktől, mert egy időben nagyon sokat bukott. Vagyis az elfogyasztott anyatej tetemes része vagy szopizás után, vagy egy-két óra elteltével visszajött. Mint sok gyerekbajról, erről sem igazán tudják, mi az oka, és a babák egyszer csak kinövik. Mi már ebben a stádiumban, vagyis a jelenség vége felé jutottunk hozzá a Protektin-hez. Nem tudom egyértelműen, hogy a krémtől történt-e javulás, vagy netán éppen megérett már a gyomra, nyelőcsöve a mi kislányunknak a táplálék feldolgozásához. Úgy gondolom, mindenkinek megéri kipróbálni, aki ezzel a gonddal küszködik. A nyelőcső és a gyomor feletti bőrfelületre, illetve az arcon a gyomor reflexzónájának megfelelő területre érdemes kenni.

Nemcsak az emésztőrendszer gondjaira hat azonban jótékonyan ez a krém. Mi akkor is használtuk, amikor Lizinek koszmós lett a fejbőre. Biztosan több anyuka elköveti azt a hibát, amit én, hogy a kicsi, hajjal még alig dicsekedő babájának nem mossa mindennap a fejét. Főleg ha éppen ősz vagy tél van, és a csöppség amúgy is utálja a fürdést, különösen pedig utána a törülközést. Babaolajat, ugyebár, nem szívesen ken rá az ember, így bevetettük a Protektin-t. Aztán következett a fürdés, fejmosás, és fésűvel szépen le lehetett kapargatni az alvó babácska fejéről a kis szennyeződéseket. Azóta persze már jobban figyelek erre, így a kezelést szerencsére nem kellett megismételni.

A szülés-szoptatás időszakában, ha valakinek olyan érzékeny a bőre, mint nekem, valószínűleg szintén meglepő újdonságokkal kell szembenéznie. Gondolom, a vitaminhiány, a sok hormonváltozás és nem utolsósorban a rengeteg kézmosás, fertőtlenítés hatására a bőrömön addig soha nem látott elváltozások jelentek meg. A könyökhajlatomban és mindkét gyűrűsujjamon, először csak a gyűrűk közelében, majd távolabb is, ekcémás, egyre terjedő foltok alakultak ki. Protektin-nel kentem mindegyiket, és itt sem egyik pillanatról a másikra, de szépen eltűntek a foltok.

Aztán nemrég két helyen ismét előjöttek, de ezzel egy időben a hasam felett is furcsa foltok képződtek. Először úgy nézett ki, mint négy, erősen duzzadt csípés, aztán hamar kiderült, ez nem lehet csípés. Hólyagos lett, bevarasodott, és az egész fájó, vörös duzzanat terjedni is kezdett. Mivel először ekcémás foltnak véltem, Protektin-nel kezdtem kenni. Mikor eldurvult a helyzet, akkor sem tudtam jobbat, hiszen 2 hét is eltelt, mire időpontot tudtam szerezni egy bőrgyógyászhoz, ami manapság nem kis mutatvány. Mire eljött a vizsgálat ideje, a fél tenyérnyi terület már gyógyulni kezdett. A bőrgyógyász viszont rögtön felismerte: ez bizony övsömör volt, de már nincs semmi teendő, mert gyógyultnak lehet tekinteni. Úgy gondolom, ez nem rossz eredmény. Ha jól tudom, az övsömör nagyon kellemetlenné válhat, és nemhogy 2 hét, de 2 hónap sem sok (gyógyszeres kezelés mellett) a tünetmentesség eléréséig. Mindebből bárki megértheti, ha azt mondom: a Protektin nálunk nélkülözhetetlen kincs lett.

Érzékeny bőr, babamasszázs: Caralotion

A mi kis Lizinknek bizony éppen olyan fehér, érzékeny bőre van, mint nekem és a férjemnek. Elhatároztuk tehát: mindent megteszünk, hogy ne alakuljon ki allergiája, ekcémája – és egyáltalán, minél tovább, minél szebb bőre legyen. Ha valaki járt már bababoltban, tudhatja, milyen tömérdek árut szeretnének eladni a csecsemő-testápoláshoz a jó szándékú, tudatlan szülőknek. Mi aztán úgy döntöttünk, hogy köszönjük, nem kérjük.

Mint már említettem, nem szívesen használunk babaolajat. Az első fél évben a fürdetőkrémet is inkább elhagytuk, tiszta vízben mosdattunk. Mivel azonban nálunk rettentően kemény a víz, nem szerettük volna, ha Lizus bőre kiszárad, mert a száraz bőr minden betegségre fogékony. A babamasszázst viszont kezdettől fontosnak tartottuk, és a pocakfájós időszakban nagyon sokat segített nekünk. Így azt találtam ki, hogy mi keverünk 100%-os olajokból olyan masszázsolajat, ami igazán jó lesz a bőrének. Ha valaki próbálta már, akkor tudja, hogy ez több ponton is nehézséget jelent. Először is nem egyszerű dolog beszerezni a hozzávalókat, ha valóban jó minőséget szeretnénk. Másodszor: nem éppen olcsó mulatság. Harmadszor: a hozzávalókat még össze is kell keverni, esetleg kifőzni, tárolni. Tehát abban a helyzetben, amikor épp nem volt időm mindennek a kivitelezésére, és nem is szerettem volna a saját gyerekemen kísérletezni mindenféle parafinos babamasszázsolaj-csodával – nos, akkor rátaláltam a Caralotion-re. Először mindig nagyon sok fogyott belőle, és furcsa volt, hogy nem zsíros. De Lizi bőre hamar feltöltődött, helyrejött, és mi is megszoktuk, hogy testápolóval masszírozunk. Pici gyerekeknél nagy előny, hogy gyorsan beszívódik. Így még a nyári időszakban is el tudják viselni a krémezést, amikor amúgy is hozzáizzadnak a pelenkázóhoz, hát még ha zsíros bevonatokkal látnánk el őket! Olyan gyorsan eltűnik, hogy a fürdésnél sem mossa le az ember, amit előzőleg felvitt a bőrre. És végül, mivel könnyen kenhető: hatékonyan lehet vele dolgozni még most is, amikor már masszírozásról szó sincs, mert az egyéves babának nincs ideje kivárni az ilyesmit, hipp-hopp elmászik.

Azt hiszem, amíg csak engedi a mi Pöttöm Pannánk, a Caralotion-nal fogunk vigyázni bőre meglepő szépségére és épségére.

Fogzás, sajgó íny: Balsamio

Amint egy csöppségnél a fogzás igazán beindul, a szülők mindent elkövetnek, hogy valamiképpen enyhítsék a fájdalmat. A gyógyszertárban kapható zselék jelentik az egyetlen lehetőséget, ha a picit nem szeretnénk folyamatosan gyógyszerezni.

Ám ezek is csak néhány perces enyhülést hoznak – nálunk legalábbis így van. Ha kipróbálja az ember magán, megtapasztalja: alig érezni valamit, a baba ínyét is csak nagyon kicsit zsibbaszthatja el. Ráadásul azt a fajta zselét, amit mi választottunk, szinte lehetetlen eltüntetni a ruhákból, márpedig mindig rendesen összekentük őket. A legnagyobb baj viszont az, hogy naponta mindössze kétszer-háromszor lehet használni, ezt muszáj megtartani az alvás körüli időkre. A Balsamio fogkrémet viszont bátran kenegethettük arra a sajgó ínyre, nincs benne semmi káros, sőt! Hűsíteni ugyanúgy hűsít, ezt is kipróbáltam. A ruhákból is könnyű kimosni.

Nem utolsósorban azért is szeretjük, mert legalább nem kell aggódnunk a fogápolás miatt. Mindenhol azt lehet ugyanis olvasni, hogy a kis fogakat, amint kibújtak, tisztítani kell. Ha valaki találkozott mostanában fél-egyéves csecsemővel, az tudja, hogy ez nem is egyszerű feladat. A Balsamio-t, mivel semmilyen veszélyes anyag nincs benne, amit túl lehetne adagolni, nyugodtan rákenhetjük a fogzó baba rágókájára (innen is könnyebb lemosni néhány óra elteltével, mint a zseléket). Én sokszor csak az ujjamra kenem, és onnan viszem fel a kritikus területekre – persze csak akkor, ha Lizus hagyja, hogy belenyúljak a szájába. De ez már egy másik probléma.

Hasfájás, vírus, nátha, torokfájás: Vironal

Ezek a cseppek nagyon sokszor tettek már nekünk jó szolgálatot. Akkor próbáltuk ki, amikor Lizi 2 hónapon át hasfájós volt.

Természetesen, ahogy az már lenni szokott, nekünk semmi nem vált be, ami másoknak esetleg igen. Néhány hét után úgy döntöttünk, akkor inkább nem is szedünk semmit, nem kísérletezünk feleslegesen a gyereken. Maradt a babamasszázs, és jött hozzá a Vironal. Addigra természetesen már leszáradt a köldökcsonk, és minden hajnalban, 5 és 7 óra között, amikor a vastagbél a leginkább dolgozik, cseppentettem egyet belőle Lizi köldökébe. Ettől aztán jobb lett a helyzet, ha meg nem is oldódott rögtön. Mindennap tudtunk produkálni kakis pelust, és nyugodtabban lettek a napjaink. Úgy gondolom, e nélkül talán még nehezebb lett volna, esetleg nem szűnt volna meg a pocakfájás 10 hetes korban, hanem 3-4 hónapig is eltartott volna.

A Vironal-t persze azóta is megtartottuk. Leginkább akkor kerül elő, ha úgy érzem, megfáztam, vagy a sok látogató, rokon, akárki, rám ragasztott valami kellemes vírust. Nálam a nátha mindig úgy kezdődik, hogy egy-két napig fáj a torkom, majd legalább 2 hétig taknyos vagyok. Gyógyszer vagy gyógyhatású készítmények nélkül máskor nem sok esélyem van rá, hogy kikeveredjem belőle. Ilyenkor nemcsak az a kellemetlen, hogy fáradtabb, nyűgösebb leszek, hanem attól is félek, nehogy elkapja Lizus. Nem tartom ugyanis jó megoldásnak, hogy a beteg anyuka csak orr-szájmaszkban hajoljon közel a gyerekéhez, szoptatás helyett pedig inkább cumisüveget használjon. Nekünk ezt nem sikerült megvalósítani, különben is az én kislányom csak játszik a cumisüveggel, nem érti, mi az. A Vironal-lal viszont ebből soha semmi gond nem adódott.

Ahányszor csak fájni kezd a torkom, beveszek 2 óránként 5 csepp Vironal-t. (Nem vagyok rendes beteg, sokszor elfelejtem, de igyekszem tartani magam a 2 órához.) Legfeljebb 2-3 nap múlva mindig elmúlik a torokfájás, és el sem jutok a takonykórig, ami nem kis dolog.

Hátfájás, ízületi panaszok: Skeletin

Esett már szó az anyuka-lét szinte minden aspektusáról, csak egyről nem, pedig azt hiszem, ez is elég gyakori lehet a legtöbb kismamánál: mégpedig a hátfájás és az ízületi fájdalmak.

Én már a terhesség előtt is, jó régóta hátfájós voltam. A jóga ezen rengeteget javított, és szerencsére a várandós hónapokban szinte egyáltalán nem szenvedtem tőle. Mert a jógát mindvégig nem hagytam abba, és nagy túlsúlyom sem lett. Sajnos ez azóta nem mondható el… Jógázni csak elvétve van időm és energiám. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz nagy nyugalom kellene legalább 2 órán keresztül, mondjuk, minden másnap. Egy pici baba mellett ez nem feltétlenül adott, főleg ha valakinek olyan rosszul alvó csemetéje van, mint nekem. Ráadásul a kezdetben alig több mint 3 kilós kisangyal hamarosan 5-6, majd 9 kilósra gyarapodott. Ennek örülünk csak igazán! Hiszen e körül forog minden, erről kérdezget a doktornő, védőnő, család, barátok. Igen ám, csakhogy azt a súlyt valakinek emelgetnie is kell, és akármilyen segítőkész is az én drága férjem, érthető módon bizony a legtöbb nekem jutott a súlyemelésből.

Először a hasfájós időszakban volt sokat kézben Lizus, aztán jött a fél éves kora körüli időszak, amikor a rossz alvási szokásait igyekeztem helyrehozni. Biztosan sokan hallottak már a Suttogó-féle “felvesz-letesz” módszerről, amelynek az a lényege, hogy nem hagyjuk sírni a babánkat, hanem megtanítjuk egyedül el- és visszaaludni. Hosszú hetekig – ha kell, akár egy-másfél órán keresztül – felvesszük a kiságyából, ha sír, megnyugtatjuk, majd visszatesszük. Ha megint sír, felvesszük. Nálunk ez jó egy hónapig tartott, kisebb-nagyobb eredménnyel. Ez és még jó néhány egyéb “anyához bújós” rutin kialakulása oda vezetett, hogy nemcsak a hátam fájt, hanem egyre inkább a térdem és a csuklóm is. Leginkább a bal csuklómat vette a igénybe a “kiképzés”. Az erős, szúró érzés állandósult az ízületeimben, és időnként teljesen váratlanul, élesen belenyilallt a fájdalom. Szenvedtem tőle rendesen, de még nagyobb baj volt, hogy attól tartottam: egyszer egy ilyen alkalommal elejthetem a mi kis tündérkénket.

Ekkor adta oda a barátnőm a Skeletin-t. Azt javasolta, naponta 2×1 szemet szedjek egy hétig, majd áttérhetek a napi 1 szemes dózisra. Mondanom sem kell, hogy a barna bogyók már az első hét után csodát tettek. Elmúlt a fájdalom, és azóta sokkal felszabadultabban sürgölődöm a most már több mint 10 kilós babánk körül, pedig csak egy dobozt fogyasztottam el. Gondolom, az sem mindegy, hogy ez a 6-8 hónap közötti időszak igencsak fontos a kalciumbevitel szempontjából – babának és mamának egyaránt. Nálunk 7 hónaposan bújtak ki az első fogacskák, és attól kezdve turbó sebességre kapcsolt a baba csontfejlődése, ahogy én látom. Lizinkó legalábbis rengeteget erősödött. Ülni, állni, kúszni és mászni tanulnak ugyanis ekkor a csöppségek – lehetőleg mindent egyszerre. Így ha a kis tesónál nem is lesznek ízületi és hátproblémáim, a Skeletin-t biztosan akkor is használni fogom.

A legjobb dolog, ami történhet: fürdés Balneol-lal

A Skeletin mellett a legjobb dolog a Balneol, ami történhet egy hátfájós, állandóan szurkáló ízületekkel megáldott anyukával. Ezt is ajándékba kaptam, méghozzá karácsonyra. Egyszer használtam, majd félretettem, mert gyanítottam, hogy nagyon erőteljes méregtelenítő folyamatokat indított be nálam. A sok stresszel járó karácsonyi készülődés no meg a sok-sok finomság valószínűleg alaposan feltöltötte méreganyagokkal a szervezetemet. Ahogy elmúltak az ünnepek, gondoltam, elkényeztetem magam egy fürdővel. Ez volt délelőtt, majd estére olyan rosszul lettem, hogy szó szerint alig tudtam felkelni az ágyból. Fájt a hátam, a gyomrom, mindenem. Betegség azonban nem követte ezt az állapotot, ezért írtam a Balneol számlájára.

Nem mertem megkockáztatni többször, hogy megtudjam, igazam volt-e. Aztán amikor eljött az ízületes-hátfájós, sanyarú időszak, mégis ismét elővettem. Ezúttal semmilyen komoly reverz tünet nem jelentkezett, így a Skeletin mellett hetente kétszer használtam – és élek vele azóta is, ha csak sikerül időt szakítanom egy kellemes, illatos fürdőre. Mennyei kényeztetés ez, ami bizony minden kismamának jár!


Forrás: Energy Vitae magazin 2009. december – 2010. január