Életünk és a csontok

2010-03-02 0 By Gyogynovenykiraly.hu

Az életkor előrehaladásával az enzimtermelés lelassul, és ez lehet az egyik oka a kalciumfelszívódás csökkenésének. Míg egy gyermek szervezete a bevitt kalcium 70-75%-át hasznosítja, addig egy felnőttében csak 30-50% szívódik fel.

Pedig több kalciumot fogyasztunk, mint bármikor korábban: kalciumban gazdag tejtermékeket, turmixokat, sajtokat, gyümölcsjoghurtokat, sajtos süteményeket, fagylaltot, jégkrémet. Bár ezen termékek bőségesen tartalmaznak kalciumot és más ásványi anyagokat, sőt vitaminokat, a bennük lévő cukor gátolja a tápanyagok zömének felszívódását, mivel azok készen rendelkezésre állnak – könnyen felszívódó, közvetlen energiaforrásként.

A cukor káros hatásai

Amikor a fenti ételeket fogyasztjuk, sok kalciumhoz jutunk. Csakhogy a cukor a vérben megváltoztatja a foszformennyiséget, és a kalcium inkább mérgezővé válik, mint hasznossá. A kalcium rossz úton kerül a szervezetünkbe, és az még a jobbik eset, ha a vizelettel kiürül. A cukros tejtermékekből – a laktáz enzim hiányában – a tejet nem tudjuk megemészteni, befogadni. Ez a tejallergia tipikus esete. Ilyenkor a szervezetünknek a csontok kalcium- és más ásványi anyag tartalmához kell nyúlnia, hogy fenntartsa az egyensúlyt.

De a kalcium–foszfor egyensúly hasonló felborulását érhetjük el koffeinfogyasztással is. Egy pohár kóla, illetve két csésze kávé elfogyasztása kb. 45 mg kalcium kiválasztására készteti a szervezetet. Mindemellett ezen italoknak magas a foszforsav tartalma is (az 1 liter kólában levő foszfort kb. 40 liter vízzel tudnánk “kimosni” a szervezetünkből!). És még egy érdekes, fontos információ: 3 dl kóla elfogyasztását követően a lépben a fehérvérsejtek száma csaknem a felére csökken.

Amikor a kalcium a vizeletbe távozik, leesik a vér kalciumszintje. Ez a mellékpajzsmirigy által termelt parathyroid hormon felszabadulásához vezet, az pedig “parancsot ad” a kalcium csontokból való kivonására.

Segít a Skeletin, a Gynex és a Renol

A Skeletin ezt a folyamatot lelassítja, megállítja, illetve képes a leépülési folyamat visszafordítására. Ez ugyanis olyan komplex készítmény, amelyben nemcsak könnyen felszívódó kalcium van, hanem egyéb anyagokat is (halolaj, csalán, kollagén) tartalmaz. Az utóbbiak a csontok és a porcok építő folyamatait felgyorsítják, hatékonyabbá teszik és stabilizálják.

Kiegészítésképpen ajánlanám a Gynex cseppet (a cukoranyagcsere megsegítésére, hiszen a hasnyálmirigy a Föld jegyhez tartozó szervünk, illetve a hormonháztartás harmonizálására) és a Renol koncentrátumot ( a vese a “vízügyi miniszter”, és mint tudjuk, a víz minden egyes életfolyamatunk katalizátora, továbbá a hasnyálmirigy inzulintermelő Langerhans-szigetei energetikailag a veséhez, a Víz elemhez tartoznak).

A tavasz a megújulás, az építkezés, a regenerálódás időszaka. Ne hagyjuk kárba veszni ezeknek a csodás energiáknak a segítségét!


Forrás: Energy Vitae klubmagazin 2011. márciusi száma