Lisztérzékenység és az Energy

2010-08-05 0 By Gyogynovenykiraly.hu

A lisztérzékenység egy életen át tartó, az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, amit a sikérrel (gluténnel) szembeni érzékenység jellemez. A glutén a gabonafélékben (búza, rozs, zab, árpa) levő növényi fehérje. Nincs semmilyen tápértéke, de a konyhában szívesen használják, mert segít megőrizni az élelmiszer formáját, és jó az összetapasztó képessége. A gluténnek köszönhetően különböző formájú kifliket, zsemléket, kalácsokat stb. készíthetünk.

A glutén az arra genetikailag fogékony embereknél károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját, és gyulladásos reakció kiváltásához vezethet. Ez az immunrendszer számára egyfajta jelzés, hogy megkezdje a gyulladást megszüntető ellenanyagok termelését.

Autoimmun folyamat

A gyulladás azonban olyannyira erős, hogy auto-ellenanyagok termelődnek, amelyek a test sejtjeit, szöveteit és szerveit kezdik károsítani. Az immunrendszer tehát ilyenkor nem hogy védené a szervezetet, inkább lassan és csöndesen elkezdi tönkretenni.

A lisztérzékenység multiszisztémás megbetegedés, ami annyit jelent, hogy nemcsak a vékonybelet, hanem az egész szervezetet érinti. A gluténmentes étrend bevezetését követően bizonyos szervek megbetegedésének klinikai tünetei elmúlnak. Ha a beteg a tünetei miatt gyógyszereket is szed, a szakorvos folyamatosan csökkentheti azok adagolását, végül a gyógyszerek esetleg teljesen elhagyhatóvá válnak.

Bár a betegség az egész életen át tart, ez nem jelenti, hogy nem gyógyítható. A lisztérzékenység gyógyításának legfőbb pillére a szigorú gluténmentes diéta. A gluténtartalmú ételek elhagyásával azonban csak “letakarjuk az immunitást egy jó vastag pléddel”, azaz elbújtatjuk. Ezért vigyázat: a diéta meg nem tartása esetén az immunrendszer ismét akcióba lép.

Kiváltó okok

A lisztérzékenység alapvető kiváltó oka a genetikában keresendő. Nincs választási lehetőségünk, mert az ember genetikája születésétől kezdve adott. Ez nem más, mint hajlam (prediszpozíció). Ám a betegség kialakulásához további feltételeknek is teljesülniük kell.

Fontos, hol él a páciens, milyen betegségeken esett át, miként étkezik, milyen gyógyszereket szed stb. Az emberi szervezetben az agy irányít – erről ne feledkezzünk meg. A stressz, a túlzottan sok munka és a negatív érzelmek mind-mind hozzájárulnak a betegség tüneteinek megjelenéséhez. Ezért fontos a testi és lelki kiegyensúlyozottság.

Mi történik a belekben?

A vékonybél bolyhokkal van kibélelve. A bélbolyhok mérete egészséges embernél 0,5–1,5 mm. Ezektől a bélbolyhoktól függ a táplálékból származó tápanyagok felszívódásának mértéke. A lisztérzékeny emberek bélbolyhai gyakran hiányoznak, mert a glutén úgy hat rájuk, mint a “csiszolópapír”. Addig-addig csiszolja a bolyhokat, amíg a vékonybél bolyhok nélküli, sima felületté nem válik. Ekkor leáll a tápanyagok aktív felszívódása.

A bél “intelligens”, óvja a szervezetet. Nem enged káros anyagokat a véráramba: ha “észreveszi”, hogy az emésztett táplálék káros anyagokat tartalmaz, akkor “védelmi pozíciót” vesz fel. Az említett szabályozásnak megvan a maga menete. Ilyenkor az ember kellemetlen felfújódást, esetleg görcsöket is érez, aztán következik a hasmenés, aminek segítségével a belek gyorsan megszabadulnak a káros anyagoktól. Van azonban a védelemnek egy másik módja is, a székrekedés. A táplálék mintha megállna egy adott szakaszon, elkezd bomlani, erjedni, majd méreganyagok jutnak a véráramba, és folyamatosan sérül a szervek működése. A bélbolyhok nélküli bélrendszer egyszerűen tehetetlenné válik, következményként pedig az egész szervezet szenved.

Jellemző tünetek

A klasszikus tüneteket produkáló lisztérzékenység (amit az emésztőrendszerbe bekerülő glutén okoz) már akár egyéves korban is megmutatkozhat. A piciknek gyakran fáj a hasuk, nincs étvágyuk, gyakran van hasmenésük (ami a szokásos módon nem csillapítható), soványak, ingerlékenyek.

Napjainkban a legkülönbözőbb korosztályokba tartozó embereknél diagnosztizálják a betegséget. A lisztérzékenység az időseket sem kerüli el. A gyerekeknél és a felnőtteknél esetleg semmiféle emésztőrendszeri tünet nem utal a megbetegedésre. Minél hosszabb ideje szenved valaki lisztérzékenységben, annál több a bélrendszeren kívül jelentkező panasza. A betegség olyan, mint egy kaméleon, képes nagyon jól elrejtőzni, és gyakran ott bukkanunk rá, ahol nem is várnánk.

A betegek a legkülönbözőbb szakemberekhez látogatnak el: hematológushoz a vérszegénységük miatt, reumatológushoz vagy ortopéd orvoshoz fájó csontjaik és a gyakori törések miatt. Esetleg bőrgyógyászt keresnek fel, mert állandóan bőrkiütésektől, ekcémától, vagy erősen viszkető, csoportos hólyagokkal, apró vörös és csalánkiütésekkel járó, idült bőrbetegségtől (dermatitis herpetiformis) szenvednek, netán nőgyógyászhoz fordulnak, mert felborult a menstruációs ciklusuk, esetleg meddővé váltak. Az endokrinológusok a lelassult növekedésnek vagy a pubertás eltolódásának az okát vizsgálják, míg a neurológusok az izombántalom (myopathia) és az epilepszia okait kutatják. A pszichiáterek a depressziót, a fogorvosok és a szájsebészek az ismétlődő aftás szájnyálkahártya-gyulladást kezelik, a diabetológusok pedig igyekeznek feltárni az 1-es típusú cukorbetegség, az alacsony vércukorszint stb. hátterét. Az immunológus a kezelésre nem reagáló allergiás nátha vagy asztma okaként is diagnosztizálhat lisztérzékenységet. A nefrológus a beteg vese vizsgálatakor fedez fel összefüggést az IgA nephropathia és a lisztérzékenység között.

A szakemberek genetikai eredetű betegségek kezelésekor ugyancsak rábukkanhatnak a lisztérzékenységre, és figyelmeztető jel lehet a vastagbélrák is. A lisztérzékenység tehát a kaméleonhoz hasonlóan nagyon ügyesen el tud bújni. Megtalálása nagy művészet.

Mit tudnak a “zöldek”?

Miként lehet megszabadulni a lisztérzékenységtől? Ennek egyik módja az “élethossziglan” tartó gluténmentes diéta. Az ebben az autoimmun betegségben szenvedőknél ez a diéta kisebb “csodákra” képes. Következetes és szigorú gluténmentes diéta mellett regenerálódik a károsodott bél, újra megnőnek a bélbolyhok, rendbe jön a tápanyagok felszívódásának folyamata, és folyamatosan elmúlnak a lisztérzékenység tünetei (valamint az egyéb sérült szervekkel kapcsolatos panaszok is). Ezért az emésztőrendszer egészséges környezetének fenntartása a lisztérzékenyek esetében létfontosságú.

Csakhogy napjainkban a gluténtartalmú liszt (főleg a búzaliszt) mindennapi étrendünknek a legelterjedtebb, egyben a legolcsóbb összetevője. Az élelmiszergyártó cégek nemcsak a pékáruk előállításakor használják, hanem olyan ételekhez is hozzáadják, amelyeknél ezt nem is gondolnánk: bizony a joghurt, a majonéz, a ketchup, a fagylalt, a kenőmájas, a szalámi vagy akár a spenót, netán a zöldséges tízórai összetevői között is lehet glutén. Így a lisztérzékenyek számára nagyon nehéz a változatos, ugyanakkor finom étrend összeállítása.

Kiváló étrend-kiegészítőként szolgálhatnak számukra az Energy zöld élelmiszerei (Chlorella, Barley és Spirulina Barley). Persze a “zöldek” nem csupán a lisztérzékenyeknek tehetnek jó szolgálatot: mindenfajta allergia vagy immunzavar, illetve egyéb betegség esetében javasolt a gluténmentes étrend, akár rövidebb időre is. A zöld élelmiszerek óriási előnye, hogy gluténmentesek, és az egész emberi szervezetre jótékonyan hatnak.

A CHLORELLA serkenti az immunrendszer és a bélrendszer működését, óvja a sejteket a szabad gyököktől. Hosszú távon véd a gombák és a mikroorganizmusok elszaporodásával szemben. Erejét azonnal felismerjük a bőrünk állapotán. Az akne, a gyulladások, az ekcéma folyamatosan elmúlik, miközben kitisztul a bőr és vele együtt az egész szervezet.

A BARLEY több mint 20-féle élő enzimet, rostot, aminosavat és növényi fehérjét tartalmaz, ezeket testünk könnyedén felhasználhatja az egészséges növekedéshez. Pótolhatatlan szerepet játszik a vérszegénység kezelésében, aktívan támogatja a vas felszívódását, erősíti a hasnyálmirigy működését, és stabilizálja a cukorszintet. A bőr és a nyálkahártyák szintén “fellélegezhetnek”, mert a zöldárpa összetevői elnyelik az elhalt sejteket, és megakadályozzák a mikroorganizmusok szaporodását. Az ember a barley támogatásával megnyerheti a mikrovilággal vívott harcot.

A SPIRULINA BARLEY az édesvízi Spirulina alga és a zöldárpa-kivonat kombinációja. Az alga egyértelműen erősíti a Barley hatásait.

Tisztulás minden szinten

A zöld élelmiszerek használata esetén a vékonybél és a vastagbél egyaránt “kitisztul”. A belek tisztasága a szervezet többi nyálkahártyáján is tükröződni fog, mi pedig megkönnyebbülünk. A zöld élelmiszerek nyújtotta energia hatására szinte minden sejtünk újjáéled.

Egészségünk nagymértékben függ a bélrendszer tisztaságától. És ebből a szempontból bizony teljesen mindegy, hogy lisztérzékenyek vagyunk-e vagy sem.

Ne feledjék! Nem csak a szerelemhez, az egészséghez is a gyomron át vezet az út…

Dr. Renáta Gerová

Forrás: Energy Vitae magazin 2011/08 havi száma