Mellkasi fájdalom: gyakori okok. Szív- érrendszeri problémák egy kardiológus szemével

2010-09-03 0 By Gyogynovenykiraly.hu

Alábbi cikkünk kardiológus szerzője összefoglalja, mely okok állhatnak a mellkasi fájdalom hátterében. Tanácsokat ad ezeknek az értékeléséhez és felvázolja az Energy készítményeivel történő kiegészítő kezelés lehetőségeit.

Bordaközi izmok és idegek

A mellkasi fájdalom lehetséges okai közül az ún. neuro-musculo-skeletalis eredetű fájdalom a leggyakoribb, vagyis az a fajta fájdalom, amit az idegek, izmok és csontok, esetleg porcok sérülése, elégtelen működése okoz, főleg a fiatalabb és egyébként egészséges embereknél. Ez a fájdalom elsősorban egyszeri, túlzott fizikai megterhelés esetén mutatkozik meg, például nagytakarításkor, bútor vagy egyéb nagyobb súly cipelésekor. Olyan helyzetekben is megjelenhet, amikor valaki hosszabb ideig kénytelen természetellenes vagy megerőltető helyzetben végezni valamilyen tevékenységet, pl. függönyfelrakást, vagy olyan helyen történő csavarozást, ami szűk és nehezen megközelíthető.

Ilyenkor bizonyos izomcsoportok megerőltetéséről vagy (egy hirtelen mozdulat, esetleg túlzott megterhelés után) a hát meghatározott szegmensének blokkolásáról van szó. A fájdalom kisugározhat előre, a mellkasba, egészen a szív tájékáig, így akár akut szívinfarktus tüneteit utánozhatja. Az infarktustól eltérően azonban ez a fajta fájdalom nem annyira intenzív, nem kíséri égető érzés, valamint súlyos (sokkos) állapot és halálfélelem.

A bordaközi légzőizmok és idegek fájdalmának oka rendszerint a légzőizmok túlzott terhelése hörgőasztma vagy krónikus hörghurut esetében – kiváltképpen akkor, ha ezek a betegségek klinikailag súlyosbodnak. Ez a fajta fájdalom nem tart sokáig, rendszerint egy héten belül magától elmúlik, a megfelelő légzés helyreállta után. A fájdalom megszünését és a mellkasi légzőizmok regenerálódását felgyorsíthatjuk az Artrin krém alkalmazásával. A készítményt a mellkas fájó területeire – az izmokra, a bordákra és a bordaközi részekre – kell kenni. Az Artrin a hát és a hátizmok fájdalma esetén ugyancsak kiválóan használható (izomhúzódás, izommerevség). A hatást fokozza a Renol gyógynövény-koncentrátum és a Skeletin kapszulás kiegészítő készítmény.

A hagyományos kémiai gyógyszerek közül ilyenkor rendszerint fájdalomcsillapítókat és izomlazítókat (myorelaxánsokat) szoktak felírni. A megterhelt izomcsoportok, illetve a hát kezelése, ápolása viszonylag hosszú időt vesz igénybe. A problémát nem szabad fél vállról venni, és a kezelést a panaszok teljes megszűnéséig folytatni szükséges (ez rendszerint 10-14 napot jelent porcmerevség esetén, ha viszont a súlyos fájdalom ismétlődően fellép, a kezelés még több időt igénybe vehet).

Lelki eredet

Más oka van a szívcsúcs területén, azaz a bal kar alatt, enyhén elöl, a bal mellbimbó környékén jelentkező, szúró fájdalomnak. Ez a fajta fájdalom gyakran a félelem, a szorongás, olykor a légszomj érzésével függ össze, vagy inkább azzal az érzéssel, hogy nem tudunk elég mély levegőt venni. A szúró érzés főleg a mély lélegzetvétel csúcspontján lép fel. Görnyedt testtartásban vagy felületes légzés esetén a szúró fájdalom vagy nem intenzív, vagy esetleg nem is érzékelhető.

Az ilyen típusú fájdalom lelki eredetű: visszavezethető szorongásra, megnövekedett érzelmi feszültségre, félelemre (nem ritkán egy vélt, súlyos betegségtől) . Gyakran összefüggésbe hozható a szabályosnál szaporább, esetleg egyenetlen szívdobogásérzéssel (palpitáció), szapora szívveréssel (tachycardiával), illetve további szomatikus tünetekkel.

Ilyenkor pszichoterápiára, elegendő türelemre és empátiára, valamint pszichohigiénés életmódra van szükség. Az Energy készítményei közül már sokszor bizonyított ezen a téren a Stimaral, valamint a Korolen gyógynövény-koncentrátum, kiegészítő készítményként pedig az illóolajokat tartalmazó Spiron.

A kémiai gyógyszerek közül ilyen esetekben az orvos szedatívumokat, anxiolytikumokat, esetleg antidepresszánsokat ír fel.

Szívinfarktus

A mellkasi fájdalom következő, az eddig bemutatottaknál súlyosabb oka az akut szívizominfarktus lehet. Az akut infarktus rendszerint hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül intenzív, halálfélelemmel vagy akár sokkos állapottal kísért, a szegycsont mögött érezhető fájdalomban nyilvánul meg. A fájdalom kisugározhat a bal felső végtagba, és a kar külső oldalán elérheti a kisujjat vagy a gyűrűs ujjat. A fájdalom olykor az állban és a fogakban, máskor a hát lapockák alatti részében is jelentkezik. Az infarktus hányást is előidézhet, amivel akut hasi problémát utánoz. Gyakori jelenség ez a rekeszizom közelében fellépő, alsó fali szívinfarktusnál.

Az infarktust kísérő fájdalom a korábban leírt, lelki eredetű fajdalommal szemben nem szúró, hanem szorító, esetleg égető, hirtelen feltörő, elviselhetetlen, megsemmisítő jellegű, és gyakran kisugárzik a bal felső végtagba.

A szívizom akut infarktusa otthoni körülmények között nem gyógyítható, ilyenkor azonnali orvosi segítségre, kórházi ellátásra és intenzív kezelésre van szükség, amelynek során a kardiológusok folyamatosan megfigyelik a szív és a koszorúerek működését.

Az Energy természetes eredetű készítményei hatékonyan alkalmazhatók a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében, valamint a kockázati tényezők kiküszöbölésében. Egyrészt remekül használhatók az elsődleges megelőzésben, másrészt nagy sikerrel alkalmazhatók a másodlagos prevencióban is, egy már leküzdött infarktus után. Ilyenkor az a cél, hogy megakadályozzuk a szív és az érrendszer állapotának további rosszabbodását, a szívleállást, a szívizomzat vérellátási elégtelenségét (angina pectoris), esetleg egy újabb infarktus kialakulását. Természetesen a komplex megelőzés elválaszthatatlan része a megfelelő életmód, elegendő mennyiségű és minőségű mozgással kiegészítve, valamint a dohányzás és egyéb káros és kockázati tényezők kizárása.

A természetes készítmények étrend-kiegészítőként nem csupán a szívinfarktus megelőzésében játszanak nagy szerepet, hanem a többi ún. civilizációs betegség prevenciójában is. Kíméletesen hatnak a szervezetre, és az egyén lelkiállapotával, valamint életkörnyezetével összhangban fejtik ki holisztikus hatásukat.

Kulcsfontosságú ilyen esetekben a Korolen gyógynövény-koncentrátum. Harmonizálja a szív energiapályáját, és méregteleníti a szervezetet. Hosszabb ideig, az ismert adagolás szerint alkalmazható. Három hét szedés után mindig szükséges tartani egy hét szünetet. Ezzel egy időben oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, naponta legalább 2 liter vizet kell inni.

A következő hasznos étrend-kiegészítő a Vitamarin. Többek között többszörösen telítetlen, ómega-3 zsírsavakat tartalmaz (halolaj az Engraulis japonicusból), amelyek segítenek lebontani az erekben lerakódott koleszterint és zsírokat, így javítva az erek átjárhatóságát és rugalmasságát. Javasolt adagolása: naponta 2-3×2 kapszula. (Figyelem! A Vitamarin alapanyaga jódot is tartalmaz – a szerk.)

Jótékonyan hat továbbá a Flavocel, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Nemcsak természetes C-vitamin (aszkorbinsav), hanem bioflavonoidok és hibiszkusz kivonat is van benne. Megakadályozza a “rossz” LDL koleszterin oxidációját, amely emiatt nem hat annyira károsan az érfalra. A Flavocel bizonyos mértékig ellensúlyozza a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás, valamint életmód nem kívánt hatásait. Adagolása: naponta 2-3×1 tabletta, étkezés után. A dohányosoknak kétszeres adagra van szükségük.

Hasznosak még a “zöld élelmiszerek” is: a Barley, a Chlorella és a Spirulina Barley. Ezek a szervezet számára fontos vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben gazdagok, valamint hatékony antioxidánsok.

***

Természetesen a mellkasi fájdalom kialakulásának a felsoroltaknál sokkal több oka is lehet. Ezek az okok azonban kevésbé gyakoriak, tüneteik nem mindig tipikusak, és rendszerint hosszabb klinikai, gyakran valamilyen orvosi beavatkozással járó (invazív) kivizsgálást igényelnek.

Dr. Július Šípoš
kardiológus


Forrás: Energy Vitae magazin 2011. júniusi száma